torsdag 3 januari 2019

San Pedro fängelset

Inget har väl talats så mycket om hos oss på dagarna som San Pedro fängelset, för oss svenskar är fängelset kanske mest känt för den svenska killen Jonas ”El choco” som satt på fängelset. Fängelset är också känt som ett av Sydamerikas farligaste fängelser. 


Det som är väldigt speciellt med fängelset är dels att det ligger mitt i staden, är stort som ett kvarter, och dels att det är de intagna som styr fängelset. Det finns inga vakter där inne utan bara utanför. I Bolivia är man också skyldig tills motsatsen är bevisad, och människor får vänta i åratal på sin rättegång, därför är fängelset som är byggt för ca 400 intagna nu uppe i ca 2300 intagna.

De intagna får dels betala en inträdesavgift som är beroende på vilket brott man har begått, och därefter styrs allt av pengar. Man hyr sin cell och det finns allt ifrån fina celler för $3000 per månad med jacuzzi, tv, dator och alla bekvämligheter du kan tänka dig, till billiga celler där man delar cell med upp till 10 andra fångar och får i princip mat & husrum. 

I fängelset finns allt man behöver, restauranger, butiker, skräddare, tekniker osv. Coca-Cola company har köpt rättigheterna för att det endast ska få säljas coca cola drycker där inne. 

Det finns 8 avdelningar som alla har sin egen ledare och sina egna regler. En annan väldigt uppseendeväckande sak med fängelset är att de intagnas barn och fruar får bo på fängelset med dom, de får komma och gå när de vill och barnen går i en skola bredvid fängelset och kvinnorna jobbar oftast på marknaden. Varje dag ser man stora köer med barn & kvinnor som väntar på att få komma in. 

Pågrund av detta är det mest narkotikabrott på detta fängelse. San Pedro är också känt för att göra det bästa kokainet i Bolivia och drogerna flödar på insidan. 

Förr kunde man som turist få komma in på guidade turer, detta var något av de största sevärdheterna i La Paz och fanns med i lonely planet. Men även hos turisterna flödade drogerna och en journalist fick nys om detta och man stängde av de guidade turerna. Än idag kan man försöka muta sig i fängelset men det är verkligen ingenting som rekommenderas då det idag är helt olagligt, det finns historier om turister som tagit sig in och antingen varit tvungna att betala stora summor pengar för att komma ut, eller att de försökt ta sig ut men vakterna på utsidan har sagt ”det finns inga guidade turer längre, gå tillbaka till din cell”. 

Självklart är man så nyfiken på hur livet ser ut för de där inne, därför var det så kul att få träffa på ”Crazy Dave” och få en liten inblick.

Om du vill veta mer om fängelset finns det dels en P3 dokumentär som heter svensken i Bolivia som handlar om Jonas, sedan finns ju boken ”El choco”, sen finns det en bok som heter Marching powder av en australiensk advokat som spenderade tre månader i fängelset frivilligt för att skriva boken. Brad Pitt ska ha köpt rättigheterna för att göra till film. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kapstaden & Stellenbosch

Den enda heldagen vi egentligen spenderade i Kapstaden hade bittra Kapstadshanna bokat in tatueringstid för att slippa gå på sightseeing. Dä...